Elcykel

Loading image...
Loading image...

5 grunde til at vælge en elcykel

Perfekt til pendlere - Detn fylder kun lidt i trafikken, du undgår trafikpropper, og du skal ikke holde styr på køreplanen. En elcykel tager dig, hvor end du skal hen, smidigt og nemt med en hastighed på op til 25 km/t.

Økonomisk – Sammenligner man driftsomkostningerne med for eksempel bil eller offentlig transport, er driftsomkostningerne på en elcykel meget lave. Det eneste, du betaler for efter købet, er omkostningerne til strøm til opladning af batteriet og eventuelle reparationer.

Miljøvenlig – En elcykel udleder nul til miljøet og er derfor et meget miljøvenligt valg. (Husk at genbruge batteriet korrekt efter brug.)

Giver motion og frisk luft - Alle kan nyde en elcykel; børn og voksne, unge og gamle. Elcykler har ingen aldersgrænse. De giver dig motion, du klarer længere afstande takket være motorassistancen og kan opleve nye steder, som du måske ikke havde set, hvis du tog bilen.

Ingen ansvarsforsikring - Da elcykler ligestilles med cykler og ikke motorkøretøjer (da du selv bruger pedalerne), kræves der ingen ansvarsforsikring eller registrering af køretøjet. (Dette gælder for elcykler med en lovlig maksimal effekt på 250 W, maksimal hastighed 25 km/t.)

 

Hvad er en elcykel?

En elcykel er som udgangspunkt designet som en almindelig cykel, med den forskel at den også består af elmotor, batteri, display og el-system, så du får assistance, når du har brug for det.

 

Motor

Det er ved hjælp af en elmotor, at du får den behagelige assistance, når du for eksempel cykler på bakker eller transporterer noget tungt. Der er en sensor, der registrerer, hvornår du har brug for ekstra kraft (du skal træde i pedalerne for at få assistancen til at slå til). På en elcykel skal du ligesom på en almindelig cykel stadig træde i pedalerne for at komme frem, så det er slet ikke rigtigt at du ikke får motion med en elcykel, til gengæld giver assistancen dig mere kraft til at komme fra A til B.

Elmotoren på en elcykel kan placeres tre forskellige steder.

Forhjulsmonteret motor. En motor der er monteret på forhjulet (såkaldt navmotor) er et billigere alternativ, men har den ulempe at det på glat eller gruset underlag giver dårligere vejgreb og mindre kraft på bakker. Denne placering kræver også mere vedligeholdelse end en centermonteret motor.

Baghjulsmonteret motor. Sportscykler er ofte udstyret med en baghjulsmotor, især da cyklen bliver ekstra effektiv op ad bakke, men for den daglige pendler betyder det flere ulemper end fordele. Cyklen kan blive for bagtung og det kræver mere vedligeholdelse, da disse cykler ofte er udstyret med udvendig gearing. En baghjulsmonteret motor passer til gengæld godt på ladcykler, som naturligvis er fronttunge.

Centermonteret motor. Når motoren er centralt monteret, normalt monteret i midten af ​​stellet, får elcyklen en god vægtfordeling og en jævn trækkraft. Det betyder, at du får fuld kraft fra motoren, optimal kraft på opkørsler og placeringen gør det nemmere for dig at skifte slange og dæk. Centermonteret motor er den dyreste, men også den bedste og mest langsigtede mulighed.

 

Batteri

Batteriet sørger for, at motoren får strøm. Et batteri består af forskellige mængder effekt/batteristørrelser, som måles i watt-timer (Wh), som igen er beregnet på antallet af Ah (ampere-timer), ganget med antallet af volt (V). En højere værdi giver større kapacitet, så hvis du cykler længere strækninger, bør du kigge efter et batteri med et højt antal Wh.

Der findes tre forskellige batterityper til elcykler; Lithium-ion-batterier, NiMH-batterier og lithium-polymer-batterier. Vores elcykler er udstyret med lithium-ion-batterier, fordi de har høj effektivitet, mindre miljøbelastning og genoplades hurtigere.

Det er meget vigtigt, at du vedligeholdelsesoplader batteriet på din elcykel; den skal altid være mindst 10 %, da det kan gå i stykker eller miste meget kapacitet, hvis den er helt afladet. Få for vane at vedligeholde batteriet op til 60 – 80 %. Dette gælder også, når du ikke bruger cyklen. Opbevar batteriet tørt ved stuetemperatur.

Hvor længe et elcykelbatteri holder afhænger af dets kvalitet og hvordan du vedligeholder og opbevarer det. Som regel kan man sige, at batteriet holder sig godt i op til 5 år. Det er vigtigt, at du genbruger lithiumbatteriet korrekt, når det er brugt op.

 

3 tips til at få batteriet til at holde længere

  • Opbevar batteriet indendørs
  • Vedligeholdelsesoplad det, så det aldrig aflades helt
  • Træd meget selv, så slides batteriet ikke så meget. Brug kun batterikraften, når du rent faktisk har brug for den. Kør mere på flad vej end meget på bakker, da der trækkes mere strøm for at hjælpe dig op ad dem

Display

På displayet får du informationer som hastighed, cyklede distancer, batteriniveau og ønsket assistanceniveau mv. Displayet er normalt monteret på cykelstyret.

 

Elsystem

Det elektriske system er forbundet med ledninger til motoren, displayet og batteriet og er det, der håndterer kommunikationen mellem dem.

 

Hvordan ser reglerne for elcykler ud?

En elcykel ligestilles med en cykel, så længe den opfylder følgende kriterier:

  • Elmotoren bør kun kunne tændes, når trykket på pedalerne stiger (hvilket sker når du cykler på bakker eller i modvind osv.)
  • Elmotoren må ikke give ekstra kraft ved hastigheder over 25 km/t, hvilket er den lovlige hastighedsgrænse for elcykler og el-løbehjul i Danmark
  • Elmotoren skal kun forstærke kraften ved din egen pedalkørsel
  • Den kontinuerlige trækeffekt fra elmotoren må ikke overstige 250 W

Det betyder, at en elcykel ikke behøver nogen ansvarsforsikring eller registrering af køretøjet. Skulle din elcykel fravige nogen af ​​ovenstående kriterier, vil den snarere blive regnet som en knallert, som har andre krav og betingelser for brug i trafikken.

 

Elcykelkoncepter - Godt at vide

Optimal rækkevidde - Beskriver hvor langt el-cyklen kan køre før den skal oplades. Rækkevidden udregnes under optimale forhold og påvirkes af faktorer som førerens vægt, hastighed, temperatur, terræn, lufttryk i dækkene, køremåde, mv.

 

Motoroptimering - Med motoroptimering forhindres motoren i at slukke ved højeste hastighed. Normalt afbryder motoren al strøm ved 25 km/t. Motoroptimering gør overgangen jævnere, og du får en hastighedsforøgelse på 10 %, hvilket betyder, at du kan holde topfarten uden at motoren går i stå. Motoren vil dog reducere effekten og gradvist stige, indtil den mærker, at du er på vej ned mod 25 km/t igen.

Motoroptimering betyder, at motoren er op til 20 % mere energibesparende, da de største kraftudsving fjernes.

 

Tophastighed - En elcykels maksimalt tilladte hastighed i Danmark er 25 km/t og takket være en spærring er det også elcyklens tophastighed. Der er elcykler, der kommer med en højere tophastighed. (E-Wheels elcykler leveres altid med en lovlig tophastighed på 25 km/t.)

 

Spadseretilstand - Motoren starter af sig selv ved 6 km/t, uden at du skal træde i pedalerne. Dette er praktisk, hvis du skal føre cyklen op ad en bakke eller vil have lidt starthastighed.

 

Stelstørrelse - Stelstørrelsen er afstanden fra midten af ​​bundbeslaget til midten af ​​toprøret, målt langs sæderøret. Din højde er det, der primært bestemmer hvilken størrelse du skal vælge, men også skridtlængde og benlængde er faktorer, der skal tages i betragtning.

Hvis du er mellem to størrelser, så gå ud fra mindre størrelse, da det er svært at tilpasse en cykel, der er for stor, dog kan en mindre størrelse justeres med en længere frempind og sadelrør. Et mindre stel er mere behageligt og skånsomt, samt lettere at cykle. Er du derimod en garvet cyklist, som gerne vil have mere kraft, kan det større stel være det rigtige for dig.

E-Wheels er til stede i flere lande, her finder du vores elcykelsider på andre markeder: E-Wheels Sverige 🇸🇪; Elcykel. E-Wheels Norge 🇳🇴; Elsykkel. E-Wheels Finland 🇫🇮; Sähköpyörä. E-Wheels Schweiz 🇨🇭; E-Bike. E-Wheels Frankrig 🇫🇷; Vélos électrique.